Nurdiansyah, Irfan (2018) Implementasi Quality Function Deployment (QFD) Pada Produk Sinomku (Studi Kasus Industri Rumah Tangga “UD. NURJAYA SURABAYA”). Other thesis, Wijaya Kusuma Surabaya University.
Text
upload yg benar.pdf Download (1MB) |
Abstract
Abstract Sinom drink is one of Indonesian traditional drink made from herbal ingredients that are rich in benefits for the body, sinom drinks today are not only marketed traditionally but have developed, one of the industry ready to drink bottles ready to drink and ready for consumption of the industry household UD. NUR JAYA SURABAYA which produce sodium beverage in packaging which is given SINOMKU brand. The amount of competition similar products make a company is required to always be able to provide the best, so it can attract many consumers. The superiority of a product can be seen from the quality of the product, as well as sinom products that require quality assurance so as to attract consumer tastes. This is what encourages to do research with Quality Function Deployment method (QFD) where with this method will be known to consumer's expectation and desire to improve product quality. This study was conducted using purposive sampling method that is intentional sampling with criteria such as men and women who have consumed SINOMKU products that are at least 15 years old. Data obtained from the next questionnaire will be tested the validity to determine the level of validity and question on the questionnaire. Furthermore, reliability test will be performed to know that the questionnaire can be trusted as a data collection tool. If the questionnaire is said to be valid and reliable then proceed with QFD data analysis. Based on the results of validity testing and reliability questionnaire used in this study is valid and reliable. Based on the calculation of importance level, the order of attribute importance is the interesting packaging label, the quality of product packaging, the form of the sinomic bottle, the synthetic brand, the contents / volume, the nutrient content, the sinomku drink is not easily damaged, the packing seal. There are three technical responses that need immediate action for immediate implementation by "UD. NUR JAYA SURABAYA "in order to provide satisfaction to the consumer of the product sinomku namely the type of packaging, the selection of auxiliary materials and production process control. Keywords: SINOMKU, Quality Function Deployment, Voice Of Customer, House Of Quality. Abstrak Minuman sinom merupakan salah satu minuman tradisional masyarakat Indonesia yang terbuat dari bahan-bahan herbal yang kaya akan manfaat bagi tubuh, dewasa ini minuman sinom tidak hanya dipasarkan secara tradisional namun sudah berkembang, salah satu industri sinom siap minum dalam kemasan botol dan siap konsumsi yakni industri rumah tangga UD. NUR JAYA SURABAYA yang memproduksi minuman sinom dalam kemasan yang diberi merek SINOMKU. Banyaknya persaingan produk sejenis membuat suatu perusahaan dituntut agar selalu bisa memberikan yang terbaik, sehingga bisa memikat banyak konsumen. Keunggulan suatu produk dapat dilihat dari kualitas produk tersebut, sama halnya dengan produk sinom yang memerlukan jaminan kualitas sehingga bisa menarik selera konsumen. Hal inilah yang mendorong untuk melakukan penelitian dengan metode Quality Function Deployment (QFD) dimana dengan metode ini akan diketahui harapan dan keinginan konsumen untuk peningkatan kualitas produk. Penelitian ini dilakukan menggunakan metode purposive sampling yaitu pengambilan sampel secara sengaja dengan kriteria-kriteria antara lain pria dan wanita yang pernah mengonsumsi produk SINOMKU yang berumur minimal 15 tahun. Data yang diperoleh dari kuesioner selanjutnya akan dilakukan uji validitas untuk mengetahui tingkat kevalidan pertanyaan pada kuesioner. Selanjutnya akan dilakukan uji reliabilitas untuk mengetahui bahwa kuesioner dapat dipercaya sebagai alat pengumpul data. Jika kuesioner dikatakan valid dan reliabel maka dilanjutkan dengan analisis data QFD. Berdasarkan hasil pengujian validitas dan reliabilitas kuesioner yang digunakan dalam penelitian ini bersifat valid dan reliabel. Berdasarkan perhitungan tingkat kepentingan diperoleh urutan atribut yang dipentingkan yaitu label kemasan yang menarik, kualitas kemasan produk, bentuk botol sinomku, merk sinomku, isi/volume, kandungan gizi, minuman sinomku tidak mudah rusak, segel kemasan. Ada tiga respon teknis yang perlu segera ditindaklanjuti untuk segera dilaksanakan oleh “UD. NUR JAYA SURABAYA” dalam rangka memberikan kepuasan pada konsumen terhadap produk sinomku yaitu jenis kemasan, pemilihan bahan pembantu dan pengendalian proses produksi. Kata kunci: SINOMKU, Quality Function Deployment, Voice Of Customer, House Of Quality.
Item Type: | Thesis (Other) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | SINOMKU, Quality Function Deployment, Voice Of Customer, House Of Quality. |
Subjects: | T Technology > TS Manufactures |
Divisions: | Faculty of Engineering > Agro-industrial Technology Study Program |
Depositing User: | Sugiharto . |
Date Deposited: | 26 Mar 2018 06:49 |
Last Modified: | 26 Mar 2018 06:49 |
URI: | http://erepository.uwks.ac.id/id/eprint/849 |
Actions (login required)
View Item |
Downloads
Downloads per month over past year